The London Olympic Velodrome 2012

PROJECT:

LONDON OLYMPIC VELODROME 2012

ARCHITECT :

MICHAEL HOPKINS ARCHITECTS

DESCRIPTION:

One of the four permanent venues on the Olympic Park, the Velodrome provides a landmark venue for the indoor track cycling events at the London 2012 Olympic and Paralympic Games.

The Velodrome contains 6,000 seats in both Olympic and Legacy modes and responds to both contexts in an appropriate manner with minimal transformation.

The upper and lower seating tiers are split by the main public circulation concourse which forms the main point of entry into the arena and allows spectators to maintain contact with the action on the track as they circulate around the building.

The concourse is fully glazed to allow views both into and out of the building.  It also helps to visually separate the Western Red Cedar clad upper bowl from the ground floor back of house accommodation which is largely hidden behind the landscaped earth berms that form a visual plinth at the East and West ends of the building.

The Olympic Delivery Authority set a number of sustainability and material targets; through careful consideration and integration of the architecture, structure and building services the design has met or exceeded these requirements.

Work on the competition scheme began in May 2007 with announcement of the results made in August 2007. Work started on site on 23rd February 2009 and was completed ahead of programme and on budget on 13th January 2011.